Home | Bloguri | Traditii | TOP vinuri | Vinurile Romaniei | Producatori | Director | Forum  | Concursuri | Jocuri | Emisiuni TV | Foto | JOBS | Newsletter   > SHOP


Poetul are un vin de ţară. Ţara Cathară

March 28th, 2013

Cuvee du Poetecontra cuvee du poete2Am avut parte de o foarte plăcută surpriză cu acest vin. Sincer, l-am cumpărat mai mult de amuzament, pentru că se sub intitulează Cuvée du Poète Renaissance. Cuvîntul Poet mi-a gîdilat orgoliul şi l-am luat din raft. Într-o ţară cu sute de AOP-uri şi Grand Cru-uri, să cumperi un vin catalogat Vin de Pays, înseamnă ori să te pricepi şi să ştii că e bun, ori să nu te pricepi şi să crezi că e bun. E drept, avea pe sticlă şi menţiunea că a cîştigat un concurs, medalie de aur. un concurs local, Marile Vinuri din Languedoc Rousillon. Abia după ce am căuta detalii despre el mi-am dat seama că acest Domaine de Fontenelles din 2008 are de spus ceva. Podgoria de origine se află în zona Corbieres, în ţara Cathară, la 20 de minute de Carcassonne. Pe lîngă cele cinci vinuri AOP Corbieres (patru rosii, unul rose), prprietarul viei, Thierry Tastu, produce şi acest IGP. E un cupaj  de Syrah 30%, Merlot 35%, Grenache 25% şi Vieux Carignan 10%. Rezultatul este un vin de culoare grena, intensă, cu un buchet de fructe roşii şi mirodenii (piper), cu un gust rotund, echilibrat, în care taninii evoluează “responsabil’ Post-gustul este lung şi proaspăt. Un vin în care nu se simt cele 14% de tărie alcoolică. M-aş bucura ca şi România să producă vinuri de regiune la această calitate! (Mi-am pus şi eu o dorinţâ, nu am dat cu parul!)

 

Vinul de Languedoc nu e rău deloc, deloc!

March 26th, 2013

pic saint loup1 pic saint loupPic Saint-Loup este un vîrf la vreo 20 de kilometri spre sud de Montpellier, o comună şi o zonă viticolă (AOC Pic St Loup) subsumată zonei Coteaux du Languedoc. Podgoria Tour du Roc este aflată în Nordul acestui mic AOC (a nu se cofunda cu Chateau Tour du Roc din Paulliac!).Vinul despre care v ă voprbesc, din 2010, este un cupaj de Syrah, 80% şi Grenache noir, restul. Deşi are doar 13 grade tărie alcoolică, este un vin puternic, bine structurat, cu o culoare purpurie. Un buchet amplu, de fructe roşii, dar şi cu  reflexe de vanilie, cu tanini care se simt, dar nu deranjează, dimpotrivă, completează ideea de vin echilibrat. Cum producătorii recomandă s se păstreze între 3 şi cinci  ani, înseamnă că eu l-am prins la începutul maturizării. Îmi dau seama cum trebuie să fi fost dacă mai aveam răbdare vreo cinci ani!

Harta metroului parizian pentru vinurile din Franţa

March 26th, 2013

O idee excelentă pe care am găsit-o aici. Un plan d eorientare printre denumirile vinurilor din Franţa, întrebuinţînd sistemul de semnalizare a metroului din capitala Franţei. Faceţi click pe imagine pentru o rezolutie mai bună.

metrovin

 

Foaie verde, Madiran, măi!

March 23rd, 2013

Madiran 1Madiran 2Am mai băut de vreo două ori Madiran, dar nu am fost foarte atent ce e cu vinul ăsta, nu avem blog pe atunci! Acum am luat o sticlă din 2009, nu e nici un Chateau, se numeşte Les Chemins de Saint Jacques. Drumurile Sfîntului Jacques. E un vin dintr-o zonă aparte, undeva în Pirinei (vă descurcaţi pe Google). Toate vinurile roşii din acest AOP (asa era în 2009, între timp a devenit AOC) sînt vinuri foarte robuste, bine structurate. Vinul de acum are ca timp de păstrare doar între 1 şi 3 ani, aşa că l-am deschis cum nu se poate mai potrivit, la maturitate clară. Are 13,5 grade şi culoarea e de un roşu închis (aşa cum îmi place mie !). E un cupaj de Tannat şi cabernet Franc, ceea ce nu e  chiar un cupaj foarte răspîndit. Mirosul e de fructe negre de pădure (afină strivită) şi de condimente, piper negru, parcă. Gustul, la fel, e puternic, amintind de fructe negre, de mure, de afine, chiar de cireşe negre. Cu toate acestea, e un vin catifelat, plăcut, cu tanini bine integraţi. Post gustul este lung şi plăcut. E recomandat cu raţă sălbatică şi iepure, printre altele. Eu am pus alături nişte jumări de raţă cît se poate de domestică, şi a mers foarte bine.

La Terre de Vins, o revistă care-mi place. Şi două citate din Depardieu, vinificatorul

March 22nd, 2013

pozăSigur că găsim multe pe internet, dar plăcerea de a răsfoi o revistă de calitate, elegantă, pe hîrtie,  face toţi banii. În cazul de faţă. şase euro. Atît costă Terre de Vins, pe care o puteţi găsi şi pe internet la www.terredevins.com . Numărul de acum, 22, pentru lunile martie şi aprilie, are anunţat pe copertă un dosar dedicat lui Depardieu, proprietar de vie şi producător de vin. Titlul paginilor dedicate marelui actor este foarte clar: Doctor Jekyll Mister Wine. Reproduc două fragmente din ceea ce spune Depardieu reporterilor de la Terre de vins: “Jacques Reynaud, care era maniac, îmi spunea: Nu există secrete, Gérard, taie scurt şi bea lung. Privea pămîntul. Îmi spunea că trebuie să ai pămînturi sărace pentru ca via să sufere şi să meargă să-şi caute de mîncare. Am învăţat mai degrabă poezia vinului, decît oeonologia”  Şi al doilea citat: “Vreau să fac micro-vinificaţii. Călătoresc peste tot şi văd lucruri magnifice, soiurifoarte vechi precum în Crimeea, în Bulgaria, în Moldova şi vreau să văd ce dă asta”. Îmi pare rău că, deşi ne-a vizitat ţara, nu a fost servit cu un vin care să ne pună şi pe noi în enumerarea de mai sus!

Un vin tînăr dar cu multă maturitate

March 20th, 2013

IBeaux de Provence fataMG_3584IBeaux de Provence contraetichetaMG_3586Baux de Provence este una dintre cele mai frumoase localităţi din Sudul Franţei. După gustul meu, desigur. E un sat ascuns într-un deal de piatră, cu străzi strîmte, cu un castel medieval etc. Dincolo de atracţia turistică, Baux de Provence face şi vinuri, că doar e în Provence! Am deschis vinul de azi cu emoţii. Pe etichetă scria că se păstrează doi ani, şi el are, deja, trei! Nici vorbă de probleme, însă, vinul s-a prezentat excelent (l-am deschis cu şase ore înainte de consum). Nasul bogat, culoarea purpuriu intens. Un vin cărnos, cu personalitate, cu taninuri elegante (exact cum scrie pe contraetichetă!). Post-gust îndelung, de cireaşă amară. O plăcere venită de la un vin necunoscut.  L-am cumpărat acum un an la preţul de patru euro, din reţeaua Leader Price. În ciuda preţului mic, sînt convins că vinul ăsta s-ar comporta bine şi la o sărbătoare, cu nişte brînzeturi (producătorul spune că de capră). Vinul s-a deschis foarte bine la al doilea pahar, întărindu-mi convingerea că nu preţurile mare fac vinurile mari.

Vinul şi scriitorii

March 3rd, 2013

Nu vă speriaţi, nu urmează un eseu pe tema vinului şi al scrisului. Ar fi mii de pagini de scris despre asta. Nu, nu e un eseu, nu vă servesc o întreagă istorie.  Azi fiind Ziua Mondială a Scriitorilor, vă semnalez nişte vinuri care se leagă clar de literatură prin nume.

Domaine de la prosemas de l'ecriture

Un vin care conţine cal! Doar în nume

February 26th, 2013

Mas cal demoura 1-1Mas cal demoura  2Din miile de vinuri ale Franţei, nu e firesc să ajungi să bei din acelaşi loc, mic, dacă nu-ţi prppui neapărat asta. Deşi mă bucurasem de un vin de pe terasele Larzac, impresionant, produs de Gerard Bertrand (despre care veţi mai auzi pe aici). Ei, am ajuns la un restaurant cu nişte foarte, foarte buni prieteni, şi am căutat un vin bun, dar care să nu provoace gaură în buzunar. Am ales unul produs la Mas Cal Demoura, Les Cambriolles, 2010. Ne-a fost recomandat de cei de la acest restaurant. Am descoperit că e un vin cu apelatiunea Cotes du Languedoc, de pe Terrasses du Larzac.  Locul are o poveste interesantă. Cînd tot mai mulţi viticultori se retrăgeau din zonă, la începutul anilor 80, un proprietar numit Jean-Pierre Julien şi-a numit domeniul  Cal Demoura, ceea ce în limba occitană înseamnă ‘Unul trebuie să rămînă”. Şi a rămas, a produs vin aşa cum îi ieşea, cu o extraordinară specificitate a pămîntului. Povestea lui a ajuns în cîteva cărţi despre pasiunea pentru vin. Între timp, domeniul a fost preluat de altcineva, care-i continuă linia. Les Cambriolles este un cupaj din patru soiuri: Syrah, Murvedre, arignan, Grenache, e ţint 18 luni în baricuri de stejar franţuzesc si are tăria de 14 %. Mirosul este foarte percutant, puternic dar echilibrat, cu note de lemn, de ciocolatp neagră şi de piele tăbăcită. Gustul e de coacăze, de mure . postgust care mie mi-a adus aminte de magiun, persistent. Avînd în vedere că toată podgoria Cal Demoura produce un total de 40.000 de sticle, cred că am avut noroc alegînd acest vin.

Locul frumos face vinul bun. Întotdeauna!

February 25th, 2013

BeaulieuBeaulieu2Am deschis acest Chateau de Beaulieu (pentru nefrancofoni, Castelul Locului Frumos sau, cum se spune în judeţul Arad,. Mândruloc!) din 2010, Cuvée du Grand Cèdre, Cotes du Rhone, fără emoţie. În schimb, am primit o emoţie autentică la degustare. Castelul Beaulieu şi domeniile aferente au aparţinut prinţilor de Orange, localitatea apropiată de Chateauneuf du Pape, polul căldurii, pe media de temperatură, din Franţa. După Revoluţia din 1789 (sau Revoluţia Franceză), Castelul a fost confiscat şi vîndut ca bun naţional. Acum e în posesia familiei Merle care face vin acolo.

Cupajele din această podgorie se bazează pe Grenache, Syrah, Murvedre si Carignan. Nu ştiu exact care este compoziţia acestei “Cuvée”, dar vinul e puternic şi delicat în acelaşi timp (14 %alc), cu un nas intens, de fructe şi de lemn dulce. Gustul e rotunjit de nişte tanini echilibraţi, cu un post gust marcat de o foarte plăcută amărăciune. Nu mai ştiu preţul, dar e undeva în jur de 6 euro.

Château De Collongue Luberon 2009, o sticlă pe care-mi pare rău că am deschis-o!

February 21st, 2013

Luberon 1-1Luberon 2(un pic de istorie: Cadenet, locul de unde se trage (direct în sticle) vinul despre care voi vorbi azi, este o localitate care, în Evul Mediu, avea o comunitate evreiască împortantă, după cum spune un document din 1283. Conform acestui document, evreii din Cadenet, împreună cu cei din Aix-en-Provence, Saint-Maximin, Lambesc, Pertuis, Istres, Trets  şi Lanson, aveau dreptul la sinagogă şi la cimitir, dar pentru asta trebuie să plătească o taxă anuală de doi funţi de piper, adică aproximativ un kilogram, arhiepiscopului de Aix! De aici o fi venind şi expresia “preţ piperat?”) Bun, am deschis un vin de Luberon (AOC)şi cum ziceam, îmi pare rău că am deschis-o. pentru că e o banală zi de joi, iar vinul ar fi meritat să aştept o sărbătoare! Trebuia să-mi dau seama că medalia de aur pe care a luat-o la Paris, în 2011, nu s-a acordat pe ochi frumoşi.De fapt, frumos se arată ochiului acest vin roşu, dar un roşu nu foarte sumbru, dar nici deschis. Cupajul AOC-ului este bazat pe Grenache Negru şi Syrah (60 % , din care minuimum 1o la sută Syrah), la care se adaugă Cinsault, Mourvedre şi Carignan. Deşi are 14,5 % alc., vinul e suplu şi pare uşor, cu un nas mineral, de pietre ude, cu un uşor iz de piele tăbăcită şi cireaşă neagră. Gustul este şi el suplu, plăcut, curtenitor, cu taninii bine ascunşi şi un postgust de gem de vişine amare.


Links: Vinuri romanesti | JOBOSCOP | JOBS | CSF.ro | Horoscop | Retete culinare | Cafenele, Restaurante si Puburi | Referate

  eXTReMe Tracker Blogosfera Vinul.ro